Tofu

Alt du trenger å vite om den «magiske» proteinbomben.

TOFU: Tips til matlaging med tofu finner du nedover i artikkelen.

Tofu er et asiatisk soyaprodukt. Det lages av knuste og silte soya-bønner (altså soyamelk) tilsatt misu som er laget av tang. Massen som da samler seg siles, presses, kjøles og tilberedes/konserveres etter smak.

Tofu er rikt på proteiner, og har svært lavt fettnivå.

Tofu er veldig greit å bruke i matlaging, da det lett tar til seg forskjellige smaker. Det trenger sjelden marineres lenge, 15 minutter er som oftest nok i massevis.

Hovedtyper

De to mest vanlige typene tofu er fast tofu og silketofu, men det finnes også en del varianter som allerede er blitt tilberedt – for eksempel røkt eller fritert tofu.

At tofuen er fast indikerer at mer vann er ekstrahert under behandlingen, slik at det konsistensen blir tettere. Desto fastere tofuen er, desto mer sannsynlig er det at den vil holde formen etter å bli tilberedt. Mykere tofu er nyttig når det skal blandes med andre ingredienser, for eksempel i supper eller moste retter.

FAST TOFU: Godt som kjøtterstatning i middagsretter.

Silketofu lages litt annerledes enn fast tofu, og er mer kremete og delikat. Dette gjør at den passer godt i desserter og bakst, og også i retter der dem skal blandes sammen med andre ingredienser.

SILKETOFU: Godt i bakst, desserter og omeletter.

Her får du kjøpt det:

Tofu selges hermetisk eller vakumpakket i godt assorterte dagligvarebutikker og helsekostbutikker. Sjekk likevel først asiatiske butikker – er du heldig finner du det hjemmelaget der – det er mye bedre. Dersom du får tak i fersk tofu, så husk at den ikke er holdbar så lenge. Så snart du er hjemme fra butikken bør du legge den over i en beholder med vann som dekker hele tofuen.

Silketofu får du kjøpt knallbillig på iHerb, og den er holdbar lenge i romtemperatur. De selger det også i godt assorterte dagligvarebutikker som eksempelvis Meny og Mega, se i seksjonen med asiatiske varer.

Slik bruker du det:

Tofu kan brukes på en hel del forskjellige måter. Det kan brukes som erstatning for både kjøtt og egg, det kan brukes i kaker og forskjellige desserter.

Det smaker lite, så det er greit å tilsette andre smaker før servering – vanlig stekt tofu er utrolig kjedelig.

Ofte kan det være greit å presse ut vann fra tofuen. Sjekk hver enkelt oppskrift for framgangsmåter.

Utvalgte oppskrifter:

Tofu&Chips

Gresskarsuppe

Mee Goreng

Nudler med tofu og brokkoli

Tofu Bolognaise

Vegan drumsticks

Silketofu:

Cupcakes med sjokolademousse

Omelett

Pistasjmousse med avocado

6 tanker om “Tofu

 1. Silje Silje

  Jeg bruker en del fast tofu i perioder 🙂 Syns det er en super matvare! Bruker det i alt fra salater, i gryterett, i maki, i omeletter (man kan visst lage noe omelettgreier med kun tofu også, men har ikke prøv).

  Svar
 2. Sandra

  Hei 🙂 Har hatt litt vanskeligheter med å finne fast tofu i butikkene, er det noen som kan fortelle meg hva slags merke det er og hvordan pakka ser ut, og evt. i hvilken del av butikken det står? 🙂

  Svar
  1. vegetarbloggen Innleggsforfatter

   Butikker som har Bama-varer kan ta SoFine sin tofu stående, da ofte rundt der de har salat. Vanligvis har de det på Meny, men også mindre butikker har mulighet til å ta det inn via Bama. I helsekostforretninger og økologiske butikker har de ofte andre typer, da ligger det vakumpakka i kjøleskap/-disk. I noen få asiatiske matbutikker lager de fersk tofu, da finner du det også med grønnsaker og annen mat som ligger i kjøleskap.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s