Hjemmelaget peanøttsmør

Så lett, så godt!

PEANØTTSMØR: Her får du oppskrift på kjempegodt peanøttsmør.

Peanøttsmør i butikken er fine greier. Noen av de økologiske er ok, men når det kommer til det vanligste her i landet så er det ikke rart jeg er skeptisk. Mills sitt har nemlig kun 74 prosent peanøtter, de har også tilsatt solsikkeolje, druesukker og fullherdet vegetabilsk fett. Æsj! Dette trenger du vel ikke i peanøttsmør? Ryktene sier at disse ingrediensene legges til for at smøret skal være penere, og lettere å smøre. Journalisten i meg har vondt for å tro at dette stemmer, og derfor har jeg laget mitt eget peanøttsmør.

Les mer: Slik lager du ditt eget veganske sjokoladepålegg

Resultatet? Med bare peanøtter samt litt salt, smaker smøret bedre, det er kjempelett å smøre, det passer i bakst, og når jeg regner på det så er det faktisk billigere. Ikke tar det lang tid heller, så det nå er det bare å sette i gang!

Ingredienser til et glass:

 • 250 gram peanøtter
 • Litt godt salt

Framgangsmåte:

Her kommer det litt an på hvilke peanøtter du har. Jeg foretrekker usalta rista nøtter uten skall, men andre typer går også – du må bare tilpasse framgangsmåten.

Forvarm stekeovnen til 150 grader. Kle et bakebrett med bakepapir, og fordel nøttene utover. Stek dem i den varme ovnen i ca 5 minutter. Pass på at de ikke brenner seg.

Har du nøtter som ikke er ristet fra før av så er det greit å ha de i ovnen i ca 25 minutter, bare pass på at de ikke brenner seg.

PEANØTTER: Rist peanøttene i ovnen før du lager smør av dem.

Ha nøttene over i en kjøkkenmaskin, og kjør på den høyeste hastigheten i noen minutter. Først vil nøttene bli finkornet, deretter vil fettet i dem gjøre at det begynner å feste seg litt. Vær tålmodig her. Etter en liten stund begynner du å få en smørete konsistens.

PEANØTTSMØR: Kjør de ristede peanøttene i kjøkkenmaskinen til du får smørkonsistens. Smak til med salt.

Dersom nøttene ikke er saltet fra før av, er det her greit å begynne å ha i salt. Smak deg fram. La kjøkkenmaskinen gå videre, til du får ønsket konsistens. Ha peanøttsmøret over i et lufttett glass, og oppbevar i kjøleskapet.

Tips:

Hvorfor ikke prøve dette gode peanøttsmøret som ingrediens i bakst eller sauser? Her er noen oppskrifter:

Peanøttcupcakes

Nudler med tofu og brokkoli

Elviscupcakes

7 tanker om “Hjemmelaget peanøttsmør

 1. Josefine

  Peanøttsmør er kjempegodt! 🙂 Pleide å lage det mye før, i tillegg til cashewnøttsmør, mandelsmør osv. Nå er det lenge siden da, men pleier fortsatt å kjøpe den fra Green Choice. Den er best av kjøpetypene sllik jeg ser det i hvertfall, bare man tar den crunchy typen 🙂

  Svar
 2. Ida

  Jeg er ikke så glad i peanøttsmør, men jeg lager mitt eget mandelsmør – nam 🙂 Om man syns at konsistensen blir litt for «tykk» kan man ha oppi litt rapsolje f.eks., når man man ikke varmer det opp er det jo bare sunt 🙂

  Svar
 3. Tilbaketråkk: Cashewost | Vegetarbloggen

 4. Idun

  Hei. Har nett laga peanøttsmør etter oppskrifta di, men måtte tilsetje litt olje, i mitt tilfelle solsikkeolje, for å få det til å hengje saman. Eg likar at det er litt kornete. Burde eg latt det gå mykje lenger for å unngå å bruka ekstra olje? Eg hadde rå peanøtter utan skal, men med «skinn». Rista dei i omnen og brukte lang tid på å få av «skinnet». Kan den jobben rasjonaliserast?

  Svar
 5. Tilbaketråkk: Sataysaus | Livet i et grønt kollektiv i Lillehammer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s