Rå havremelk

Økologisk og hjemmelaget vegetabilsk melk. 

HELT RÅ: Økologisk havremelk lager du selv, og det er kjempegodt.

Mine to giftfrie uker er godt i gang! En ting jeg merker at er vanskelig å få tak i økologisk, er veganvennlig melk (det finnes selvsagt et par eksemplarer, men de er langt fra i alle butikker). Heldigvis er det kjempeenkelt å lage selv! Med økologiske havregryn og vann fra springen er du langt på vei.

Melken kan drikkes som den er, brukes til frokostblanding, i grøter og i bakst. Du kan også tilsette søtning eller kakao.

Lager du havremelken din selv, sparer du også masse penger. En kartong i butikken koster fort 30 kroner, og den gir deg bare en liter. På et kilo havregryn som koster det samme som dette kan du lage 20 liter melk! Godt utvalg i økologiske havregryn har de i noen helsekostbutikker, samt godt assorterte dagligvarebutikker. Jeg kjøper mine på den gigantiske Menyen på Stadionparken i Stavanger.  Det er viktig at gryna ikke er lettkokte, da blir melken veldig svak.

Ingredienser til 1 liter melk: 

  • 50 gram økologiske ukokte, store havregryn
  • Vann til bløtlegging
  • 1 liter vann til selve melken
  • 1 teskje salt
  • Eventuelt sukker, lønnesirup eller kakao til smakssetting

Framgangsmåte:

La gryna ligge i vann i minst 8 timer. Kald romtemperatur er det beste.

HJEMMELAGET HAVREMELK: La gryna ligge i bløt i relativt kald romtemperatur i minst 8 timer.

Deretter siler du dem, og har i en blender eller kjøkkenmaskin (og pass på at den er vanntett) med resten av vannet samt salt. Kjør det på relativt høy hastighet til du har en jevn væske. La det deretter stå og sette seg i romtemperatur i en time.

Legg et rent kjøkkenhåndkle over en sil, og sil melken. I slutten må du nok hjelpe litt mer å presse ut all væsken.

ØKOLOGISK HAVREMELK: Melken filtreres gjennom et rent kjøkkenhåndkle og en sil.

Skal du ha i noe søtning eller smaksforsterkning blander du den i her.

Oppbevar melken kaldt i en lufttett beholder. Den holder seg 5 dager i kjøleskap. Rist på flasken før du bruker melken.

Tips: For en litt fyldigere melk, kan du koke den etter bløtlegging. I så fall koker du gryna i 2,5 desiliter vann med en teskje salt, og deretter har du hele blandingen over i kjøkkenmaskinen med 7,5 desiliter vann.

Les mer: 

Slik lager du mandelmelk

Vegansk milkshake

Vegansk iskaffe

8 tanker om “Rå havremelk

  1. Raw Granny

    Jeg har laget min egen soyamelk i flere år. Maskinen er raskt inntjent og fås på Falck Trading. Okra som blir «restproduktet» kan has i brød, kaker o.l. Om vinteren blander jeg det i foret til rådyrene i hagen. Ellers får hundene mine også det i det vanlige foret. Det hender det blir litt mye nemlig for èn person.

    Svar
    1. vegetarbloggen Innleggsforfatter

      Genialt! Det har jeg lyst til å prøve! Har tenkt å lage egen tofu etterhvert også, driver og tester litt forskjellige oppskrifter. Må definitivt få meg en sånn maskin da.

      Svar
  2. Tilbaketråkk: Gøy med melk! | Jordijenta

  3. Eva

    Kjøpte økologisk havremelk på Kiwi i dag, til kr 12.00. Tiderne (og priserne) har forandret seg, men jeg skal definitivt prøve å lage melken selv. 😉

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s