Gyoza

Veganske dumplings med masse smak.

VEGANSKE GYOZA: Kjempegode stekte og dampa dumplinger med vannkastanjer og soyaprotein.

Gyoza er tradisjonelt sett en kinesisk rett, men er nå mest populær i det japanske kjøkken. Disse dumplingene består av et tynt gyozark som fylles med en god grønnsaksblanding og litt soyaprotein. De brettes sammen, og stekes, før de dampes på en lettvint måte i stekepannen.

Arkene lages oftest av hvetemel, men de finnes med maismel og. De selges i noen godt assorterte dagligvarebutikker, og i mange asiatiske butikker. Se i frysedisken, ofte i nærheten av filodeig (som du gjerne lager vårruller med). Arkene kan være både runde og firkanta, og heter av og til dumpling-ark, eller gyoza-skins. Du kan også bruke wonton-ark. NB. Sjekk innholdsfortegnelsen på pakken, noen av arkene kan inneholde egg.

Hovedingrediensen i disse gyozaene er vannkastanjer. Disse kommer opprinnelig fra Kina og er vanlig i store deler av det asiatiske og mellom-amerikanske kjøkken. Fersk så ser vannkastanjen ut som en mørkebrun, liten flattrykt løk, dekket av et papirlignende skall som skjæres bort før bruk. Fruktkjøttet er hvitt og sprøtt, med en saftig og søt smak. Konsistensen er sprø, og smaken kan minne om ferske hasselnøtter, bare litt søtere.

Jeg kjøper vannkastanjer på boks i godt assorterte dagligvarebutikker. Selv når de er hermetiske bidrar de med en litt sprø konsistens til dumplingene, i tillegg til god smak.

VANNKASTANJER: Konsistensen er sprø, og smaken kan minne om ferske hasselnøtter, bare litt søtere.

Gyoza serveres tradisjonelt med en saus basert på soya og eddik. Jeg liker å ha i litt hvitløk og chili også, og eventuelt litt sesamolje for den rista smaken.

Ingredienser til 30 dumplings: 

  • 1,5 desiliter grønnsakskraft
  • 1 spiseskje soyasaus
  • 1 spiseskje lønnesirup
  • 50 gram soyaprotein
  • 225 gram hermetiske vannkastanjer
  • 1 gulrot
  • 0,25 løk
  • Et par salatblader
  • 1 spiseskje soyasaus
  • 1 spiseskje ristet sesamolje
  • Salt og pepper
  • Litt vann
  • 30 gyozaark, eventuelt wontonark
  • Nøytral olje til steking

Gyozasaus:

  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 rød chili
  • Litt salt
  • 1 spiseskje sukker
  • 0,5 desiliter lys eddik, gjerne riseddik
  • 3 desiliter soyasaus
  • 1 spiseskje ristet sesamolje

Framgangsmåte:

Kok opp grønnsakskraften. Ha i soyasaus og lønnesirup når det koker. Ta gryten bort fra platen og ha i soyaprotein. Ta på lokket, og la det stå og trekke i ti minutter.

Sil laken av vannkastanjene, og ha dem i en kjøkkenmaskin sammen med gulrot, løk og salat. Kjør det lett til du har en grov masse. Ha over i en bolle, og bland inn soyasaus, sesamolje, salt og pepper.

Sil eventuell væske av soyaproteinen, og bland inn i vannkastanjemassen.

DUMPLINGDEIG: Pass på at du ikke kjører deigen for fin i kjøkkenmaskinen. Grove biter gir en mye bedre konsistens på retten.

Ha litt vann langs kantene på gyozaarkene. Legg en liten spiseskje med fyll i midten, brett arket over og press sammen kantene. Gjenta med resten av deigen.

Varm opp oljen i en stor stekepanne, og stek gyozaene. Et minutt på hver side skal holde. Pass på at de ikke brenner seg.

Når gyozaene er ferdig stekt, heller du en halv desiliter vann over i pannen. Vannet fordamper raskt, og damper gyozaene slik at de blir helt ferdige.

Servér med en gang.

Saus:

Finhakk hvitløk og chili. Bland det sammen med saltet i en liten bolle.

Ha sukker og eddik i en gryte, varm det langsomt opp til sukkeret løser seg opp. Ha i bollen med chiliblandingen, og tilsett soyasaus og sesamolje.

La det stå kaldt fram til servering.

3 tanker om “Gyoza

  1. Tilbaketråkk: Highlights fra utfordringen med asiatisk mat

  2. Tilbaketråkk: Oppskriftsonsdag: Asiatisk mat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s